JOLIEBIBI

INFLUENCER TALK PT.2: JE DOET HET TOCH WEL GRATIS?


Mascha Feoktistova, Youtube Queen in Nederland, is weer een projectje rijker. Ze bracht haar derde boek ‘Je Doet Het Toch Wel Gratis‘ uit samen met haar manager Max De Vries. Ik volg Mascha al sinds mijn twaalfde én weet dat ze enorm veel ervaring heeft in het influencerwereldje. Ze was de eerste in Nederland om een eigen merk uit te bouwen met haar naam erop. Een informatief boek over influencermarketing is dus een slimme zet. Marketeers weten vaak niet hoe ze influencers het best kunnen inzetten én dit boek is een goede leidraad. Als fan van Mascha en pr-experte in wording kon ik niet anders dan ‘Je Doet Het Toch Wel Gratis’ onmiddellijk toe te voegen aan mijn winkelmandje.

MARKETING FIRST

Vergis je niet. Dit boek vertrekt vanuit een grondige kennis van heel wat marketingtermen. In mijn ogen is het dan ook eerder bestemt voor marketeers en niet voor influencers zelf. Maar omdat Mascha veel cases en persoonlijke verhalen aanhaalt, zullen er hier en daar herkenbare verhalen voor influencers inzitten. Ik denk dat het dan ook afhangt van je voorkennis/achtergrond of je veel nieuws leert uit dit boek ja of nee. Aangezien ik al van mijn twaalfde in het bloggerwereldje fladder én ondertussen in een derde jaar public relations zit, gaf dit boek me geen nieuwe inzichten over influencers.

HET FENOMEEN

JDHTWG behandelt drie grote delen. Hoofdstuk één heeft het over het fenomeen influencers. Het ontstaan, de definitie en trends. Eén ding is duidelijk: influencers zijn er altijd geweest, Instagram just changed the whole game. Hoofdstuk twee gaat over doelstellingen. Welke doelstellingen wil je als merk bereiken? En welke influencers (research is key) wil je hiervoor inzetten? Het laatste hoofdstuk giet alles samen in een strategie. De persoonlijke commentaar van Mascha en Max maken het boek persoonlijker, maar ook minder gestructureerd.

GRAMMARNAZI

Het idee? Geweldig. De uiteindelijke uitvoering? Iets minder mijn ding. De eerste uitgave (die ik in mijn handen heb) staat helaas vol spelfouten (dikke dt-fout op de cover). Heel wat zinnen lezen moeilijk omdat ze te lang zijn. En ik moet vaak paragrafen herlezen, om het begin van de zin terug te vinden. Oké, dit is geen roman. Maar er mist een duidelijke structuur om een echte leidraad te kunnen zijn voor marketeers.

A GREAT START

Ik ben geen expert, maar dit boek kan beter. Het idee én concept zijn goed uitgedacht, maar het boek zelf lijkt in drie uurtjes geschreven te zijn. Haal de schoonheidsfoutjes eruit, giet er wat meer structuur in en ik herkoop het met alle plezier. Mascha weet namelijk wel wat ze doet. De insteek van beide kanten (influencer en marketeer) is een grote meerwaarde aan het verhaal. En uiteindelijk weten marketeers nu wel: influencers doen het niet meer gratis.

Zin om zelf eens te lezen? Het boek vind je voor 22,50 euro op bol.com. En zin om meer te leren over influencers? Meer info vind je op www.wearepr.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.