JOLIEBIBI

INFLUENCER TALK PT.1: HOW CRAVING ATTENTION MAKES YOU LESS CREATIVE

LET’S TALK INFLUENCERS

Let’s talk influencers. Mijn favoriete onderwerp wanneer het op public relations aankomt: influencers. Tijd voor de influencer eens onder de loep te nemen, want bedrijven werken er maar al te graag mee samen. Maar let’s be real here. Hoe echt zijn deze influencers nog? En zijn wij consumenten nu really  zo lame om op die ‘follow’ knop te drukken?

THE FACTS

Blijkbaar wel. Influencers werken. Volgens enkele cijfers van Famous Relations blijkt dat 61% van de  wereldbevolking dagelijks in contact komt met influencers (hier tellen we ook bekende Vlamingen bij) en zelfs een dikke 87% koopt ook effectief iets nadat het is goedgekeurd door dé influencer. Hallooooo, wie is deze 87%? It’s not me. Of dat denk ik.

IT’S THE ATTENTION

En dit is wat met enorm stoort aan deze influencer hype. Niemand is nog creatief, iedereen wil gewoon aandacht. Een probleem dat ook acteur Joseph Gordon-Levitt opviel en hij nuanceerde in een TED Talk (my faves). ‘Craving attention makes you less creative‘. And it’s true.

Er zijn twee soorten van ‘aandacht’. Type 1: Aandacht krijgen. Type 2: Aandachtig zijn. Creativiteit (in elke vorm) krijgt meer en meer een ander doel dan ‘creatief zijn’. Het draait om aandacht. En ‘aandacht krijgen’ werkt even sterk als een drugsverslaving. Beeld je in: je hebt 500 volgers op Instagram. Je nieuwe doel? Hup naar de 1000 volgers. Eindelijk de 1000 volgers behaald? Onderweg naar de 10 000. Herkenbaar? Dat is omdat we verslaafd zijn. En net zoals bij een drugsverslaving willen we altijd meer, er zijn geen grenzen meer.

En uiteindelijk word je hier nooit gelukkig van. It’s never enough.

BLAME IT ON THE GRAM

De schuldige in dit hele verhaal? Blame it on the gram. Instagram draait letterlijk om aandacht. Ze verdienen geld aan onze verslaving. En waarom krijgt Instagram zoveel aandacht? Die krijgen ze van ons.  Hoe meer aandacht wij naar Instagram krijgen (omdat wij de aandacht zoeken), hoe meer Instagram kan verdienen. ‘Attention’ is het grote businessmodel van onze favoriete social media app. And we are just buying it. Het is Instagram’s grote doel om jou zo veel mogelijk aandacht te laten krijgen. En het traint ons om nog meer aandacht te willen (to crave it) en ons zelfs te laten stressen wanneer we er niet genoeg van krijgen.

“Instagram gets its users addicted to the powerful feeling of getting attention.” – Joseph Gordon-Levitt

THERE IS A SOLUTION

Toch is er ook goed nieuws. Aandacht kan je ook op een andere manier gebruiken, om wél gelukkig te worden. En hier is aandachtstype 2 van toepassing. Het is een kunst om je aandacht op één ding te kunnen vestigen. En als je dit lukt, dan pas spreken we van creativiteit. It’s al about the flow. En nee je aandacht vestigen op één ding is geen gemakkelijke opdracht meer. Thanks to the gram. Maar hoe vaker je het probeert, hoe makkelijker het gaat worden.

Die influencers, ze kunnen hun ding blijven doen…but just think twice.

Abi out

bron: TED . (2019, 12 september). How craving attention makes you less creative | Joseph Gordon-Levitt [Video]. Geraadpleegd op 27 oktober 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=3VTsIju1dLI

Heb ik je aandacht? Meer info over public relations vind je op wearepr.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.