JOLIEBIBI

5 TIPS TEGEN ZWAAR UITSTELGEDRAG (+ free download)

(tekening door @chrostin in Sister Bean Mechelen)

Ik beken. Ik lijd aan uitstelgedrag. Voor mezelf heb ik vastgesteld dat ik er meer last van heb dan mijn omgeving. Ik betaal alles te laat, lever taken in vijf minuten voor de deadline en zit altijd wel één keer per maand zonder onderbroeken omdat ik de was ‘vergat’ te doen. Al jaren denk ik dat het aan mij ligt. Maar niets is minder waar.

DE MAN OP DE OLIFANT

Volgens Koen Thewissen, mijn nieuwe storyteller-crush en oprichter van weareDaniel, is ons menselijk brein te vergelijken met een olifant (van een metafoor gesproken). Een olifant met een mannetje erop. Nee, dit is niet het begin van een flauwe mop. Wel het begin van mijn strijd tegen uitstelgedrag.

Het zit zo: ik heb last van een te grote olifant. De olifant maakt beslissingen op basis van het instinct. Het is ons oergedrag. Met andere woorden: als mijn wekker om 6 uur afgaat, wil ik helemaal niet opstaan. Waarom sta ik wel op? Omdat dat éné kleine mannetje op de olifant die wekker had gezet. Dedoeme dat is jammer. De man op de olifant maakt dus die rationele beslissingen, waardoor ik wel uit mijn bed kom.

Ik ga het niet moeilijker maken dan dat het al is. Het is simpel: mijn olifant is te dik (denk 4x Dumbo). Ik denk te veel met mijn oerinstinct en zintuigen. Ik duw mijn rationele en slimme beslissingen aan de kant. Mijn gewoontes nemen de overhand.

(Sorry voor deze dirty Macbook… weer een teken van uitstelgedrag)

TIJD VOOR VERANDERING

Nu we op de hoogte zijn van die olifant in mijn hoofd is het tijd voor actie. Het is aan mezelf om de olifant op dieet te zetten en hem de juiste richting in te duwen. Ik moet mijn gewoontes doorbreken en ervoor zorgen dat mijn ‘domme instinct’ eigenlijk het juiste doet. Tijd om mezelf wat trucjes voor te schotelen en deze deel ik met veel plezier.

5 TIPS TEGEN UITSTELGEDRAG

① Maak een to-do lijstje.
Een to-do lijstje kan bij mij twee reacties uitlokken. 1. Paniek, omdat er nog zoveel te doen is. 2. Intense voldoening omdat ik weer een helse taak kan doorstrepen. Een to-do lijstje geeft je een overzicht en kan rust brengen in je hoofd. En ik moet toegeven: ik zet er dingen op die ik al heb gedaan, dan kan ik al iets afvinken (shout-out naar mezelf).

Ruim de boel op.
Oke, kans is groot dat ik dit ook uitstel. Maar een opgeruimd huis (in mijn geval nog fluoroze kamer), zorgt voor een opgeruimde geest. Als alles is opgeruimd, kan je vol enthousiasme beginnen aan de rest van je to-do list. En niet vergeten ‘opruimen‘ af te strepen natuurlijk.

 Vergelijk jezelf wél met anderen.
En dan bedoel ik niet scrollen op Instagram. Maar haal inspiratie uit je vrienden die het beter doen. Beste vriendin Mathilde Krol heeft deze blogposts al lang af, iets om naar op te kijken. En geeft me stiekem ook een boost om zelf sneller aan de slag te gaan. Extra tip: vraag aan je vrienden om je gewoon te verplichten een taak te doen. Werkt altijd.

iPhone buiten. Muziek aan.
Spreekt voor zich. Steek die AirPods in je oren, selecteer je favoriete Spotify playlist en gooi je sociale media uit het raam. Ik krijg veel meer gedaan met enkele dikke beats die door mijn oren blasten.

Get your shit together.
Soms moet je niet te hard nadenken en er gewoon voor gaan. Grab life by the balls. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

 

Constante reminder nodig om het beter te doen? Geen probleem. Download mijn ‘ultimate anti-procrastination guidehier en hang hem boven je bed.

Abi out!

Stop met uitstellen en neem eens een kijkje op wearepr.be! #wearepr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.