JOLIEBIBI

EN HOE ZIT HET MET JOUW REPUTATIE?

Ooh ja. Ik heb een reputatie. Jij hebt een reputatie. Iedereen heeft het. Zelfs bedrijven en merken hebben er eentje. De hamvraag: Hoe ziet mijn reputatie eruit? En hier zit het probleem. Je eigen reputatie onder de knie krijgen? Het is niet gemakkelijk, gelukkig zijn er experts die de reputatie van bedrijven en merken wel snappen én in tijden van nood deze reputatie willen redden. Maar een reputatie, hoe zit dat nu eigenlijk? Wim Lefebure van Whyte kent er alles van.

DE OPBOUW

Het duurt lang om een reputatie op te bouwen, zeker bij een merk. Je moet verscheidene keren positief in de media verschijnen, ambassadeurs van je werknemers maken en de klanten goed behandelen. En deze klanten hechten meer belang aan de reputatie van het merk dan aan de voordelen van een product/dienst. De communicatie van een management is key.

“It takes 20 years to to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do thing differently” – Warren Buffett

HOE GOED SLAAP JIJ VANNACHT? 

Hoe dik is jouw matras? Hoe goed is jouw reputatie en hoe sterk kan ze zich verweren tegen een crisis? Heb je een goede reputatie? Dan heb je waarschijnlijk ook een dikke matras die wel wat crisissen kan opvangen. Bekijk elke crisis als een kans om die matras zelfs dikker te maken, het hoeft niet altijd slecht uit te draaien? En een dunne matras? Die zal nog meer slijten en uiteindelijk in het containerpark belanden (the truth hurts).

WIE VERTROUWEN WE NOG?

Reputatie? Die wordt gevoed door vertrouwen. En eens dit vertrouwen wordt geschaad bij de consument, is de pret voorbij. Whyte deed er een onderzoek naar. Wie vertrouwt de consument eigenlijk nog? Wetenschappers en experts zien we nog steeds als het betrouwbaarst, media valt ergens tussen en de consument heeft nul vertrouwen in politici of zelfs sociale media.

Toch zijn influencers wel betrouwbaar door de ogen van de consument. Waarom? Die staan dicht bij ons en geven ons net wel dat gevoel van vertrouwen, alsof we er vrienden mee zijn. Maar hoe groter de influencer of het merk wordt, hoe moeilijker het is om het vertrouwen te behouden.

DE REPUTATIEDRAMA’S

Ik ben stiekem wel een dramaqueen. Of een ramptoerist? De afgelopen jaren zijn er heel wat flaters begaan op het gebied van reputaties.

ONS BARTJE.
Haaa, drama Bart De Pauw. Wie Bart De Pauw zegt, zegt #metoo. Een zelfgemaakt filmpje de wereld insturen was een goeie zet. De slachtofferrol op zich nemen? Een minder goei zet. Het drama is stilletjes in de doofpot aan het verdwijnen, but Bart we will never forget.

DE FIK VAN DE NOTRE DAME
De geliefde Notre Dame van Parijs had vuur gevat. In eerste instantie: een dikke crisis waarbij een groot monument met historische waarde bijna verdwenen was. Verder? Frankrijk en andere landen konden gemakkelijk miljoenen investeren in de heropbouw, maar hoe zit het met dat investeren in het klimaat? Way to go France.

FACEBOOK
Wat begon met een sympathie voor een jongeman die op zijn kotkamer een sociaal netwerk begon, groeide uit naar een gevoel van onveiligheid op het net. Thanks Mark Zuckerberg. Try again.

Ik hou wel van wat drama’s en dus ook van de opbouw van reputaties. Misschien iets voor mij? Die ene foto van mij bovenaan? Die zou wel eens invloed kunnen hebben op mijn reputatie bij lezertjes, maar wie heeft er zo geen foto? Graag gedaan.

Abi out. #dramaqueen

Meer leren over reputatiemanagement? Meer info vind je op www.wearepr.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.