JOLIEBIBI

ABI x TED: THE AFTERMATH

 

Hallo. Ik ben terug. Terug van Ted x Antwerp. Jawel. Na jaren fangirlen behoorde ik eindelijk zelf tot het grote Ted Talk publiek. Een dag om nooit te vergeten. Dat hoopte ik. Na een dag vol lezingen en pitches moet ik eerlijk zijn: het was vermoeiend. Een TED talk kijken in mijn luie zetel is één ding, maar er tien achter elkaar kijken op een ongemakkelijk Arenberg-stoeltje is van een ander niveau. Welke verhalen zijn er blijven hangen? Die van Bo Grove, Eddy Van Hemelrijck en Vera Gomes. En ik vertel ze met veel plezier verder.

 

 

BO GROVE

Zag ik mezelf vijf jaar geleden (als 15-jarige kleuter) op een TED podium staan? Dacht het niet. Bo Grove doet het wel. Zelfs met een perfect Engels accent. In opdracht van Technopolis werkte hij maanden aan een speciale elektrische mini-auto (denk Lego, geen mini-cooper). De dag voor de deadline slaat het noodlot toe: de mini-auto doet het niet én Bo ziet hem letterlijk in vlammen opgaan. Bo deinsde niet terug én verraste Technopolis met een nieuwe kijk op zijn mini-auto. He won.

Wat maakt Bo zo speciaal? Bo is niet geïnteresseerd in één bepaald onderwerp zoals de meeste van ons. Hij wil zoveel mogelijk leren. En wil niet in hokjes denken. Een fenomeen dat we vaker zien terugkomen bij de jongere generatie, they call it skimming. Bo wil alles leren en alles kunnen. Verder leerde 15-jarige Bo ons dat het oké is om te falen. En de samenleving moet niet altijd ten hulp komen geschoten. Laat mensen falen. En alles gaat wel op zijn plaats vallen.

Wijze woorden van zo een 15-jarige hé?

EDDY VAN HEMELRIJCK

Eddy introduceerde ons tot de IKIGAI-methode. Nu is de vraag: Wat is jouw IKIGAI? Om welke reden stap jij ’s morgens uit je bed? Eddy Van Hemelrijck besefte dat zijn drukke job hem niets bijbracht buiten geld.  Hij wou meer bij zijn gezin zijn, zijn steentje bijdragen aan de maatschappij én vooral gelukkiger zijn. En dat geluk vond hij bij zijn IKIGAI. Je komt tot je eigen IKIGAI door jezelf vier belangrijke vragen te stellen.

➀ Waar hou je van?
➁ Waar ben je goed in?
➂ Waar word je voor betaald?
➃ En wat heeft de wereld nodig?

Gooi deze antwoorden samen en je zou tot je IKIGAI moeten komen. Maar je IKIGAI vind je natuurlijk niet zomaar, het is een kwestie van tijd. Eddy vond zijn geluk in het lesgeven aan anderen. Hij combineerde kennis van zijn vorige job met sociale skills om zo zichzelf en de community gelukkig te maken. Volgens hem draait het bij onze generatie te veel om verdienen en geld. Te weinig rond de maatschappij. En net hierin zit verandering én het belangrijkste: geluk.

VERA GOMES

Vera Gomes is een space-kenner en werkt bij grote internationale businesses. Maar één ding zou je haar niet meegeven: ze lijdt aan de ziekte van Crohn. Om het cru te zeggen: ze heeft prikkelbare darmen en leeft met constante angst dat ze op een dag gewoon in haar broek doet. En ze vindt het gek dat mensen nog liever openlijk over seks praten dan over ‘poep’, ‘kak’ of de ‘grote daad’. Dit grote taboe wil ze doorbreken. We moeten toch allemaal naar het toilet? Het moeilijkste aan de ziekte van Crohn hebben? Het is één van de ziektes die je niet ziet en waar liever niet over gepraat wordt. Net zoals over psychische problemen. Er zijn zoveel meer mensen die ziek zijn, we zien het alleen niet. 

THE AFTERMATH

I survived een marathon aan TED Talks. Wil ik volgend jaar teruggaan? Yes please! Wat me nog het meest inspireerde? De manier waarop al deze sprekers hun verhaal op een betoverende en boeiende manier kunnen brengen. Dat wil ik ook kunnen.

Abi out.

Ook zin om naar Ted Talks te gaan? Dankzij Thomas More kan dat! Meer info op www.wearepr.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.