JOLIEBIBI

5 DINGEN DIE IK LEERDE OP FASHION TALKS

Donderdag ging ik naar Fashion Talks en de Belgian Fashion Awards in de vernieuwde Handelsbeurs in Antwerpen. In eerste instantie ging ik een blogpost schrijven met juicy stuff, but I have some other great news. Ik mag vanaf februari stage lopen bij Flanders DC. That means: het steunen van de Belgische creatieve sector. What a dream. En aangezien Fashion Talks en de Belgian Fashion Awards worden georganiseerd door Flanders DC, krijg ik binnenkort een kijkje achter de schermen. Genoeg over mijn stage. Wat leerde ik van Fashion Talks? Let’s get talking.

STORES ARE NOT DEAD YET

Inge Onsea bestaat met haar Essentiel 20 jaar. Ze startte zonder plan, maar wel met 20 t-shirts in verschillende kleuren. En kijk waar ze nu staat. Van showrooms in Londen tot vlogs waar ze haar favoriete kleurrijke ‘vagina’ kunstwerk toont, Inge is mee. En shops? Die zijn nog lang niet dood. We love some good old shopping. Zolang de winkels even Instagramwaardig zijn als de kledij natuurlijk. Essentiel is doing great: roze muren, grote spiegels en panterprints. Bijna even leuk als Smile Safari.

LEAVE THAT JEANS

Jasmien Wynants knows how to pitch. Met het platform Close The Loop zoekt ze samen met Belgische ontwerpers en modebedrijven naar een duurzame manier van ondernemen. Als project manager bij Flanders DC (hallo collega!) begeleidt ze creatieve ondernemers naar een groenere toekomst. Want ja, het is tijd om deze aardbol wakker te schudden. De fashion industrie is één van de grootste vervuilers in het verhaal. De productie van één jeansbroek vraagt ongeveer 8000 liter water. Ja, 8000 liter water. Volgende keer toch iets langer nadenken voor je weer een broek bij Zara afrekent.

THE KING IS BACK

Raf Simons is back, of is eigenlijk nooit weggeweest. Maar na het verlaten van Calvin Klein verdween de Neerpeltse ontwerper in zijn eigen schaduw. Laat ons het zo zeggen: de verlegen ontwerper heeft moeite met de schijnwerpers en de pers. Of met de druk van deze veranderende maatschappij. We can’t blame him. Marketing en economische beslissingen staan boven creativiteit. Maar creativiteit is volgens hem ver te zoeken in de fashion industrie.

“I want to stay young in the way of thinking. I don’t want to give in with the brands – so many brands gave in. They start out so interesting, then at the end commercialized, and it becomes a very flat kind of business.”

THE USUAL INFLUENCER STUFF

Volgens Alison Bringé van LaunchMetrics blijven influencers nog wel een tijdje hot. Zowel macro als micro-influencers. Maar dat is geen verrassing meer. Gewone posts doen het nog steeds beter dan de stories. En duurdere mode en beautymerken worden voornamelijk gevolgd door 30plussers. Influencers willen zelf hun content maken. Maar dit is een onderwerp waar ik later (in andere blogposts) wil op ingaan.

IT GOES WRONG TOO

Geen enkel event is perfect. De Belgian Fashion Awards liepen niet helemaal smooth én ik denk dat er hier en daar nog wat mediatraining van toepassing kan zijn. Gelukkig hadden we Elodie en Jeroom die de boel kwamen redden. En Christian Wijnants, die de prijs van designer van het jaar in ontvangst mocht nemen. Wat een avond.

Abi out.

Ook zin om naar netwerk-events te gaan? Waar wacht je nog op? Check www.wearepr.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.