JOLIEBIBI

7 TIPS OM TE PITCHEN ALS EEN PRO

Pitchen. Aargh. Bij sommigen komen de haren al omhoog te staan en begint het koude zweet zich te vormen. Anderen voelen hun kans opkomen om te laten zien wie ze zijn en wat ze in hun mars hebben.
Ik gok dat ik ergens tussenin zit. Voor Thomas More studenten is pitchen het nieuwe normaal geworden. Voor de leken onder ons, wat is dat eigenlijk ‘pitchen‘?

Bij een pitch krijg je een paar minuten de tijd om een opdrachtgever te overtuigen van jouw idee of campagne. 

Concreter: Je moet in een paar minuten je klant kunnen overtuigen van jouw campagne aan de hand van onderzoek, inzichten en een killer creatief idee. Klinkt easy? Think again. Bij elke voorbereiding van een pitch (zeker in teamverband) horen twee discussies en één mental breakdown.

De afgelopen twee jaar pitchte ik al wat in het rond. De éné pitch al wat succesvoller dan de andere. De pitch die me het meeste bijbleef? Pitchen voor Tom De Wachter van Insilencio. Hij runt al enkele jaren zijn employeer branding business en is een pro in storytelling.

Net zoals bij alles: oefening baart kunst. En hetzelfde geldt voor een vette pitch. Na twee jaar practise en enkele tips van de king himself (het zal wel zijn!) kon ik enkele tips bundelen.

7 TIPS VOOR EEN KILLER PITCH

RESEARCH
Simpel. Alles begint bij een grondige research. Wie gaat wat vertellen? Hoe verdelen we de taken? Wat is het DNA van de organisatie? Welke inzichten zijn er gevallen en welk onderzoek is er gebeurd? Vergeet de research niet te vermelden en gebruik bronnen! Voor welk bedrijf sta je en wat is de gewenste doelgroep? Kortom: doe die computer open en spit het world wide web uit. Het is een karweitje maar zorgt wel voor een optimaal resultaat.

 TELL A STORY
De key van een killer pitch: doe aan storytelling. Vertel een verhaal. Werk in op de emoties van de luisteraars en die van jezelf. Met een verhaal heb je iedereen in één keer mee en is er meer inlevingsvermogen. Ideaal om je inzichten en creatief concept net dat tikkeltje realistischer te maken.

BLIJF JEZELF
Be you: verander jezelf niet. Maak de pitch eigen. Zorg ervoor dat je jezelf blijft in je verhaal. Het heeft geen nut om opeens heel overdreven en extra te doen als je eigenlijk ingetogen en verlegen bent. Dan komt het verhaal snel fake over en val je door de mand. Zet wel altijd je beste glimlach op. En wat enthousiasme never hurts. Maar niet iedereen is een geboren pitcher.

 PRACTISE MAKES KEY
Vertel je verhaal aan je ouders, dokters-in-spe-kotgenoten, grootouders en buren. Zijn zij mee met het verhaal? Hupla, dan is het verhaal duidelijk. Vertel je tekst zo vaak mogelijk tegen jezelf tot je elk stukje perfect beheert. Ahja, herhaal met de powerpoint erbij.

NE SCHONE POWERPOINT
Een sterk verhaal is niets zonder een visuele extra. Knal een aantrekkelijke powerpoint in elkaar via Canva (easy en free) of Indesign (voor de gevorderden onder ons).

CHECK TWICE
Fun fact: in mijn pitch voor Tom stond een typfoutje (familie werd famile). We zaten met vijf in een team én nog keken we over deze domme fout (we konden er wel mee lachen). Die dokters-in-spe kotgenoten kunnen dus ook wel even de powerpoint nakijken op dikke taalfouten. Sorry Tom. We tried.

FAQ
Een laatste tip waar elke woordvoerder en pr-verantwoordelijke bij zweert. Stel een lijst op met mogelijke vragen én antwoorden. Hoe professioneel klinkt dit?

Abi out

Klaar om zelf te pitchen? Meer info vind je op wearepr.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.