JOLIEBIBI

SMILE SAFARI: A HIT OR A MISS?

Je kan er niet meer omheen. Smile Safari, het eerste Instagrammuseum in België en het grootste van Europa, opende zijn deuren in Tour & Taxis. Hater? Begin dan maar alle influencers en bekende Vlamingen te ontvolgen.  Surfen op een stuk pizza? Kris Wauters en Dany Verstraeten achterna gaan? Of met je hoofd in een discobol kruipen? It’s reality guys. En goed nieuws. Ik ging ook.

OUD NIEUWS?

Wat voor velen een nieuw concept blijkt te zijn, is voor mij al wat oud nieuws. In mei ontdekte ik, dankzij een internationaal project van Thomas More, het Museum of Sweets and Selfies in Boedapest. Lopen tussen de hangende bananen, springen in gekleurde sprinkles en een ‘wrecking ballske’ doen op een vliegende aardbei. We did it. Bewijsmateriaal nodig? Het avontuur kan je hier lezen.

Toen vonden we onszelf vooruitlopers en echte trendsetters. Nu zijn we blijkbaar al oud nieuws (hallo 2019).

INSTAGRAM-WALHALLA

Hannes Coudenys, oprichter van Hurae, stampte samen met zijn team Smile Safari uit de grond. Het concept? Eén groot instagram-walhalla in Tour en Taxis waar je voor een dikke 20 euro je selfiehartje kan ophalen. Ik kreeg de kans om met team public relations het terrein te verkennen. Ik was, zoals in Boedapest, vrij sceptisch over deze narcistische klooierij. Eenmaal je er wordt ingegooid, is er geen weg meer terug. Ik voelde me net zes en een beetje zoals een vis in het water.

THE MISS

Bij elke lancering in België hoort natuurlijk wat kritiek en ook Smile Safari moet er aan geloven op sociale media. Te duur. Te commercieel. Voor kinderen. Saai. Oppervlakkig. En ja. Na wat research blijkt een ticket 21 euro te zijn (zie ik vast wel op de schoolrekening verschijnen). Auwch. De inhoudsloze influencer gaat ervoor, maar als gewoon studentje is het toch even slikken. En van dichtbij bekeken: de verschillende decors zien er uit alsof ze al een kleine oorlog hebben meegemaakt.

Vernieuwend? Eigenlijk niet, maar wij Belgen zijn gewoon wat achter op de rest van de wereld. Museum Of Ice Cream  is al sinds 2016 een vaste waarde in San Francisco. En ook EGG House veroverde er een plekje. Beide musea zijn opgericht door een groep artiesten en designers om belevenissen over te brengen naar hun bezoek.

THE HIT

En daar zit het bij Smile Safari net ietsje anders. Hier zit een heuse marketingtechniek achter. Een scam? Nee, gewoon geniaal en zonde dat ik er zelf niet ben opgekomen. Smile Safari is één grote sponsordeal. Rustig wat foto’s delen? Ondertussen staat het logo van MNM, McDonalds, Audi of Lidl ook op de foto. En dit wordt zonder argwaan gedeeld. Hupla, free publicity.

In mijn ogen is Smile Safari het nieuwe Plopsaland. Want kinderen doen niets liever dan de smartphone van een ouder kapen, maar tegelijkertijd geniet iedereen er stiekem zelf van. Move over Gert Verhulst. Of misschien ook zo een Instagramhoekje openen in Plopsaland?

THE FOMO IS REAL

Allemaal goed en wel. Na één bezoekje heb je het ook wel gezien. Maar ja, de drang om aanwezig te zijn op sociale media is er. En daarom is de drang naar een bezoekje er ook. Terugkeren? Dat zou me verwonderen. Smile Safari is dan ook een pop-up concept. Toch net niet het nieuwe Plopsaland.

Genoeg gezeverd. Smile Safari is de ideale woensdagnamiddag activiteit om je kinderen even te droppen én zelf het kind uit te hangen. Laat je creativiteit de vrije loop. Maar in godsnaam… waar gaat deze wereld naartoe?

Abi out!

Smile Safari kan je nog bezoeken tot 30 november in Tour en Taxis Brussel. #wearepr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.