JOLIEBIBI

EN WAT STUDEERT GIJ NU EIGENLIJK?

Gisterenavond scrolde ik weer doelloos op het fameuze world wide web. Op het menu? Vice, Buzzfeed, Goodreads (om het enige intellect toch nog te bewaren) en natuurlijk Instagram. Gelukkig had ik hier en daar nog een dm’etje te beantwoorden. Opvallend bericht van een onbekend gezicht: “En wat studeert gij nu eigenlijk?”

JA HALLO, IK STUDEER PR

Mijn ouders, grootouders en zelfs vrienden lijken het maar moeilijk te begrijpen. Ja, ik studeer public relations. Verwarrend? Misschien. Als ze me vragen wat dat nu eigenlijk is en wat ik hier later mee kan doen, ontstaat er paniek vanuit twee kanten. Paniek één: Ik krijg het warm, besef dat ik voor de honderdste keer moet uitleggen wat public relations  is. Paniek twee: Mijn gesprekspartner ziet de angst in mijn ogen en heeft al spijt van zijn vraag.

Tijd om deze awkward situatie recht te zetten.

DIT IS WAT HELGA ZEGT

Volgens docente Helga De Wit (mother of communicatiemanagement) is het simpel.

“Public relations is het bevorderen van wederzijds begrip tussen een organisatie en haar publieksgroepen.”

Hou je vast. Dit is inderdaad de pragmatische definitie van public relations. Gelukkig is er eigenlijk helemaal geen juiste of foute definiëring van public relations. Elke pr-expert heeft er een heel andere kijk op en benadert de functie ook anders.

DIT IS WAT IK ZEG

Ik begeef me nu op glad ijs. Hoe zou ik zelf public relations omschrijven? Wel, expert Anouck Deschilder van Lewis Pr vulde er twee hele uren mee, maar ik deel graag een korte samenvatting. Wat doen pr-verantwoordelijken nu eigenlijk?

① Aan ons de taak om het imago van een organisatie hoog te houden. Dit door op een goede manier te communiceren over de organisatie naar de pers, werknemers, aandeelhouders en de hele shabang.

② Als pr-verantwoordelijke is het de bedoeling om gratis publiciteit te verkrijgen door zelf nieuws te maken over de organisatie (wat dus in tegenstelling staat tot de marketingafdeling, die betalen voor reclame).

③ En als laatste moet je in tijden van crisis klaar zijn om de hele boel op te lossen en het hoofd koel te houden.

Nog steeds Chinees? Ik moet bekennen dat het voor mij soms ook nog niet duidelijk is. Wat wel duidelijk is? Om pr-verantwoordelijke te zijn, moet je van vele markten thuis zijn. Je moet een vlotte pen én babbel hebben, durven en soms wel eens je stoute schoenen aantrekken.

LET’S DO THIS

Ik leer nog steeds elke dag bij en wil mijn nieuwe pr-avonturen daarom delen. Joliebibi zal dus een tijdje pr – en schoolgerelateerd zijn. Maar laat je niet afschrikken door deze blogpost, ik beloof dat er nog een hoop leuke én handige posts online gaan komen.

En hopelijk snap je eindelijk wat ik studeer.

Abi out!

Zelf al zin om de pr-wereld te verkennen? Meer informatie vind je op wearepr.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.