JOLIEBIBI

LUDWIG MUZEUM

Het Ludwig Museum in Boedapest is het enige museum in het land voor Hedendaagse kunst. Het museum opende dankzij de schenking van kunstverzamelaar Peter Ludwig. Deze industrieel had zo een passie voor kunst, dat hij maar liefst 19 musea werken kon schenken, waaronder grote namen zoals Warhol en Lichtenstein. Momenteel lopen er drie grote exhibities: Bauhaus100, Signal (The Story of Conceptual Art in Slovakia) en Westkust-Ostkunst (Amerikaanse kunst vs die uit het socialistische Oosten).

Net zoals het Kiasma in Helsinki weet ook het Ludwig Museum gebruik te maken van sociale media. Het museum is dus niet alleen mooi, maar ook slim (jawel).

SHARE WHAT THEY SHARE

Eén van de belangrijkste regels: creëer interactie met je bezoekers door hun berichten te delen. Moedig ze aan om foto’s te trekken van kunst binnen én van het gebouw. Moedig ze aan om deze te delen met bepaalde hashtags die gelinkt worden aan het museum. Ik vind het zelf als bezoeker een hele eer om gefeatured te worden op de Instagrampagina in kwestie. Mijn eigen stukje kunst wordt dan ook geapprecieerd. In het vak online communicatie werd ook aangehaald hoe belangrijk het is om te werken rond het taggen van een locatie, ook zo worden alle beelden samen verzamelt.

SHARE THE EVENTS

Iets te vieren? Smijt het op Facebook! Hetzelfde geldt voor musea. Facebook is all over the place (al gebruik ik het zelf wel veel minder dan Instagram en Twitter), veel mensen zitten er dagelijks wat hersenloos op te scrollen en dus worden evenementen snel opgepikt. Verder lijden we allemaal wel wat aan FOMO lately. Je ziet een event… je wilt het voor geen geld missen. En als je vrienden zich op geïnteresseerd hebben gezet, is het nog maar een kwestie van tijd wanneer jij op de knop drukt.

 

SHARE THE BEHIND THE SCENES

Het wordt steeds moeilijker om een doelgroep te teasen en hen warm te maken voor interactie. Soms moeten we teruggaan naar de basics. Het hoeft allemaal niet perfect, eigenlijk willen we gewoon een kijkje in het echte leven (één van de redenen waarom vlogs zo populair zijn). Wat maakt een museum zo echt? De verhalen achter exposities en mooie ruimtes. Hoe komt zo een ruimte nu tot stand? Werkt de kunstenaar ook achter de schermen mee aan de expositie? Share it!

SHARE ENOUGH INFORMATION

Een moeilijkheid voor het Ludwig Museum. Engels is natuurlijk niet de hoofdtaal in Hongarije, een goede kennis van het Hongaars is een bonus wanneer je hun sociale media goed wil begrijpen. Hier wat Hongaars en daar wat Engels. Mij lijkt het logischer één duidelijke taal aan te houden of telkens beide te delen. Op deze manier komt alle informatie bij iedereen aan, ook bij toeristen like me.

Om te eindigen: Het Ludwig Museum is een must-visit wanneer je Boedapest bezoekt. Ik had er een hele dag kunnen rondlopen. Next up? Het Ludwig Museum in Keulen?

Abigaël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.