JOLIEBIBI

BUDA*FCKN*PEST

Aaaah Boedapest! Na zes dagen kuieren in de Hongaarse hoofdstad is het tijd voor een review van de stad. Welke plekjes zijn de moeite en welke toeristische plekken kan je beter vermijden?

SINT-STEFANUSBASILIEK EN GELARTO ROSA

De Sint-Stefanusbasiliek is opper toeristisch, maar wel dé selfiestop bij uitstek. Ik wil graag een interessant verhaal vertellen over deze basiliek, maar een grote geschiedenis zit er niet achter. De basiliek is gewoon hoog en mooi. Binnenin is er een koepel bezaait met mozaïek en kan je een kaarsje branden (zero herexamens voor bibi). Ah, toch nog vergeten te zeggen: de rechterhand van Heilige Stefanus wordt er bewaard als reliek.

En als je dan toch in de buurt bent, MOET je bij Gelarto Rosa een ijsje gaan halen. Het is eventjes aanschuiven, maar je krijgt er wel een prachtige roos en heerlijke smaken (probeer chocolade-banaan en bedank me later) voor in de plaats.

 

GELLERT HILL

Wij besloten op een zonnige dag (goed verhaal dit) de Gellertberg te beklimmen. Het is inderdaad even klimmen, maar je komt onderweg leuke plekjes tegen en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over zowel Boeda als Pest. Leuk weetje: Pas na drie dagen kwamen we erachter dat we verbleven in Pest en niet in Boeda zoals we eerst dachten, oeps. Deze berg staat dus in Boeda, kans is groot dat je even de befaamde Kettingbrug moet oversteken.

MUSEUM OF SWEETS & SELFIES

Wat doe je op een regenachtige dag na het bezoeken van een universiteit? Je meest girly kant bovenhalen en een Instaproof museum bezoeken! Museum of Sweets & Selfies is letterlijk een selfiemuseum waarbij verschillende kamers de mogelijkheid geven tot het maken van leuke foto’s. Hangende bananen, een bad vol sprinkles, rijden op een aardbei of unicorn… het is hier allemaal mogelijk. Een tof concept dat voor studenten communicatie als inspiratiebron kan dienen. Blijkbaar slaat het idee aan: bekend creatief bureau Hurae opent binnenkort het eerste Instagrammuseum in België (SmileSafari) en ook VIJF opent een picture pop-up op de Grote Markt in Leuven.

 

SCHOENEN OP DE DONAUKADE

Ik ben een geschiedenisfreak en kon Boedapest niet verlaten zonder deze plek te bezoeken. In mijn eerdere blogpost  haalde ik aan waarom dit monument zo bijzonder is. De kade aan de Donau (Pestkant) was redelijk druk bezocht en een foto maken van het monument zonder een toerist erop, is geen gemakkelijke klus. But hey, I did it.

THE STREETS OF BUDAPEST

Boedapest heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Maar mijn favoriete plek? De gezellige straatjes in de stad. Wat viel me op?

• Bijna alle ramen in Boedapest kunnen tevens gebruikt worden als spiegel.

• Supermarktketen Tesco hangt bikini’s aan tramhaltes, just to try them out (hupla… nog een idee voor de studierichting).

• Op straat kom je veel kunst tegen dat zich afzet tegen de communistische geschiedenis van het land. Een prachtig voorbeeld is de muurschildering die ode biedt aan Man Of The Year Cover van Time Magazine. Deze cover dateert van 1957, toen werden Hongaarse Vrijheidstrijders als helden beschouwd omdat velen van hen omkwamen bij het strijden tegen het beleid van de Sovjet Unie.

• De oude gele trams in Boedapest doen me denken aan de straten van Lissabon, maar fleuren de stad wel meteen op. Wist je trouwens dat Boedapest de eerste metrolijn van Europa had?

Naast al deze plekjes heeft Boedapest nog veel meer te bieden. Het Parlement en het Cultuurhuis zijn niet te missen. En als je een mooi uitzicht wil over de stad: The 360bar! Lekkere cocktails en chille muziek… ook ideaal om de dag af te sluiten.

Wanneer kan ik teruggaan?

Abigaël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.