JOLIEBIBI

THE BUDAPEST BUCKETLIST

Hongarije. Het land van de paprika, Goulash, Palinka (hupla!) en slechte inzendingen bij het Eurovisiesongfestival. Maar ook het land van Viktor Orban, Jozsef Pulitzer (jawel die van de Pulitzer prijs) en een donkere communistische geschiedenis. Tijd om dit land en vooral de hoofdstad ervan eens onder de loep te nemen. De reden? Van 6 tot en met 11 mei ga ik samen met enkele studiegenoten Boedapest ontdekken in opdracht van Thomas More. Onze opdracht? Cultuur opsnuiven, nieuwe mensen leren kennen en de Hongaarse communicatie analyseren.

Vertrekken zonder een goede voorbereiding? Dacht het niet! Samen met mijn beste vrienden Google en Instagram stelde ik THE BUDAPEST BUCKETLIST op. Een leidraad voor mezelf en toekomstige studenten communicatiemanagement om Boedapest als een echte local te ontdekken.

THE BUDAPEST BUCKETLIST

☐ DE HONGAARSE KEUKEN TESTEN
Wat staat er op het menu? Goulash (daar gegeten als voorgerecht), Langos (gefrituurd deeg met daarop room en kaas) en Kurtoskalacs (gebakken deeg met kaneel).

☐ FEESTEN IN CLUB INSTANT
Boedapest staat gekend voor zijn “ruin bars”. Tijdens WOII vocht Hongarije aan de zijde van de nazi’s waardoor de hele Hongaarse Joodse populatie werd gedeporteerd naar verschillende kampen. Meer dan 200 000 onschuldigen werden verplicht hun huizen te verlaten en velen van hen kwamen nooit meer terug. Al deze appartementen en huizen vielen in verval. Doe daar nog eens een schepje communisme bovenop en je krijgt te maken met ruïnes. Begin jaren 2000 schoot het concept “ruin bar” uit de grond. Vervallen ruimtes werden omgetoverd tot gezellige plekjes, café’s en clubs. Instant is de bekendste club in Boedapest. Met maar liefst 15 verschillende kamers is er voor ieders wat wils… I’m ready! Al klinkt de gedachte om te feesten op zo een historische plek wel wat donker.

☐ HONGAARSE STUDENTEN ONTMOETEN
Hoe is het studentenleven in Boedapest? Is donderdag ook hun vaste ‘feestdag’?

☐ GELLERT HILL BEKLIMMEN
Gellert Hill is een 235m hoge berg, die voor een spectaculair uitzicht zorgt over Boedapest. Een tripje naar Boeda en sportschoenen zijn nodig om heelhuids boven te raken.

☐ ZWEMMEN IN EEN VAN DE THERMEN
Boedapest is gezegend met een hoop warmwaterbronnen die de stad voorzien van ongeveer 50 verwarmde thermen. Baden zit in het Hongaarse bloed, Boedapest wordt dan ook gezien als ‘de thermenstad’. Tijd om mijn smetvrees aan de kant te zetten en een duik te nemen in de Széchenyi baden.

☐ SCHOENEN OP DE DONAUKADE
Ik had het eerder al over de joodse geschiedenis in Boedapest. Ook dit monument grijpt naar de keel. Het verwijst naar de moord op Hongaarse joden die werden vermoord aan de kade van de Donau. Ze werden verplicht hun schoenen uit te doen, aan de rand te gaan staan en werden dan één voor één het water in geschoten. Kippenvel.

☐ BOOTJE VAREN OP DE DONAU
Liefst in combinatie met wat wijn én een liveband.

☐ LUDWIG MUSEUM
Dit museum staat voor hedendaagse kunst in Boedapest. Denk aan conceptuele werken, maar ook Warhol en Lichtenstein. Een must-visit voor de kunstliefhebber.

☐ SINT-STEFANUSBASILIEK
Een stad bezoeken zonder een kijkje te nemen in de plaatselijke kerk? Geen optie. De Sint-Stefanusbasiliek is de grootste van de stad en daarom de ideale plaats om een kaarsje te branden.

☐ JOODSE SYNAGOGE
De Grote Synagoge van Boedapest staat in de Joodse wijk, er is plaats voor meer dan drieduizend personen, tijd dus om wat joodse cultuur op te snuiven. Mazel Tov!

☐ COMMUNISME
Tijdens onze reis staat er een rondleiding gepland die ons meesleurt in het communismeverhaal van Boedapest. En anders nog een bezoekje aan House Of Terror?

☐ IJSJES, IJSJES, IJSJES
Een grote verplichting op citytrip? Elke dag een ijsje! Duh!

☐ LUIDKEELS MEEZINGEN IN EEN KARAOKEBAR
I love karaoke. Elke stad die ik bezoek moet er aan geloven. Hopelijk overtuig ik mijn Boedapest team om een avondje karaoke in te plannen.

☐ MAKING MEMORIES
Een hele week op stap met vrienden… Dat worden gekke momenten en veel Instagramshoots. Tijd om herinneringen vast te leggen.

☐ CORVINUS UNIVERSITY
Wij spreken over de KUL, in Boedapest kennen ze Corvinus. Blijkbaar behoort het hoofdgebouw tot de UNESCO werelderfgoedlijst.

Benieuwd naar welke vakjes ik kan afvinken? Ik ook!

Abigaël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.