JOLIEBIBI

HOW KIASMA DEALS WITH SOCIAL MEDIA

foto 1: Ann Veronica Janssens’ werken zijn té leuk om niet te delen.

Als studente communicatiemanagement is het vanzelfsprekend dat ik een sociale media freak ben, ik sta op met Instagram en ga slapen met Twitter (tot zover mijn liefdesleven). Op Thomas More leren we natuurlijk de kneepjes van het vak om sociale media zo goed mogelijk in te zetten binnenin een bedrijf, maar in realiteit blijven heel wat ondernemingen achter. Gelukkig zijn er ook heel wat goede voorbeelden te vinden. In Helsinki bezochten we het befaamde Kiasma museum (waar ik in de vorige post meer over vertelde) en zij slagen er gelukkig wel in om sociale media goed in te zetten.

foto 2: De architectuur binnen schreeuwt om enkele foto’s. 

SHARE SHARE SHARE

Waar er vroeger geen fototoestellen en gsm’s toegestaan waren in allerlei musea, sporen ze je vandaag net aan om zoveel mogelijk foto’s te nemen van je favoriete werken. Heel wat musea hopen op deze manier dat je als bezoeker je foto’s gaat delen met vrienden op sociale media. Is je foto leuk genoeg? Dan heb je een grote kans om gefeatured te worden op de officiële Instagrampagina van het museum in kwestie.

Ook Kiasma speelt hier op in, ze delen heel wat foto’s van bezoekers om interactie te creëren en te tonen dat ze wel degelijk rekening houden met bezoekers.

foto 3: Ook Kiasma deelt foto’s van bezoekers! (bron)

Niet alleen de binnenkant van een museum speelt hierin in een rol, ook de buitenkant van een museum kan een bron van inspiratie bieden voor op Instagram. Kiasma biedt dan niet alleen vanbinnen maar ook vanbuiten een prachtig staaltje architectuur aan.

foto 4: Ook de buitenkant van een museum speelt tegenwoordig een rol in de communicatiestrategie.(bron)

CREATE EVENTS

Tegenwoordig zie je op Facebook alleen nog maar evenementen en memes voorbijkomen. Omdat Facebook nog steeds massaal gebruikt wordt door heel wat jongeren, is de kans groot dat ze ook heel wat evenementen op hun tijdlijn zien staan. Een goede foto en een catchy titel zijn goed genoeg om een klik op “geïnteresseerd” waar te maken. Vanaf dan verspreidt het evenement zich razend snel onder vrienden en krijgt het evenement extra aandacht. En waarom zouden musea geen evenementen aanmaken? Museum M in Leuven organiseert in de zomer heel wat leuke concerten, maar ook Kiasma is weer helemaal mee.

foto 5: Om in te spelen op jongeren organiseert Kiasma binnenkort een spektakel waarbij het originele kerstverhaal wordt toegepast op de actualiteit. Hiervoor werd een evenement gecreëerd. (bron)

SHOW REALITY

Jongeren zijn meer en meer geïnteresseerd in kunst en cultuur (inclusief ik), een kijkje achter de schermen bij ons favoriete museum toont ons de realiteit, maar geeft ons ook een goed beeld over hoe het is om te werken voor een museum.

foto 6: Een kijkje achter de schermen bij Kiasma. (bron)

foto 7: Eén van mijn favoriete werken in het museum! Ik ben helaas helemaal vergeten van wie dit werk is (oeps). 

Kiasma is te vinden op Facebook, Instagram en Twitter. Snapchat is helaas een brug te ver, maar laten we eerlijk zijn… Is Snapchat nog een ding? Kiasma creëert via sociale media heel wat interactie met jongere bezoekers, ze hebben duidelijk een goed team achter de schermen. Door hun opvallende werken en architectuur worden ze vaak gedeeld op sociale media. Er ontbreekt nu enkel nog een app!

#abigoesinternational

PS: Ook super vriendelijk personeel en lekker eten in het restaurant!
PS: Ik deelde ook enkele foto’s van het museum via Instagram! (@abigaeldw)

Deze blogpost is in opdracht van Thomas More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.