JOLIEBIBI

6 DAYS IN HELSINKI, FINLAND

foto 1: me in front of the Domkerk (thank you @delheeyy)

Ja hoor, je favoriete girl is terug in België! Tijd voor een kleine review over Helsinki zelf. Wat heb ik bezocht? Welke musea ben ik gaan bekijken? En niet te vergeten: wat heb ik gegeten? Met andere woorden: wat vond ik van Helsinki en welke plekken raad ik iedereen aan?

foto 2: de Domkerk

foto 3: my crew

DOMKERK EN SENTAATSPLEIN

De toeristische trekpleister in Helsinki is het Senaatsplein met de Domkerk. De oudste gebouwen van de stad bevinden zich op het plein en geven dat typische Finse gevoel weer. Het grootste deel is ontworpen door Carl Engel, een Pruisische architect die het hele stratenplan van Helsinki tekende. Vanop het plein heb je een mooi zicht op de befaamde Domkerk, een Evangelische kerk gebouwd als eerbetoon aan Tsaar Nicolaas I van Rusland. Finland heeft een grote geschiedenis met Rusland achter de rug, waardoor de stad heel wat Russische invloeden heeft. De Domkerk is zeker een bezoekje waard, door het grauwe weer had de kerk iets idyllisch.

foto 4: de Oespenski Kathedraal

OESPENSKI KATHEDRAAL

Tijdens de rondleiding van Elke maakten we ook een stop bij de Oespenski kathedraal, deze kathedraal is één van de grootste Russische-Orthodoxe kathedralen van Europa. Omdat Finland heel wat Russische inwoners heeft, staat deze kathedraal symbool voor de Fins-Orthodoxe gemeenschap.

foto 5: fietsen op de vijfde verdieping 

foto 6: Exhibitie Ann Veronica Janssens

KIASMA

Na wat research besloten enkele klasgenoten en ik om een bezoekje te brengen aan het Kiasma museum, bekend om zijn tijdelijke en interactieve kunst. Alles in het museum draait om “beleven”. Tijdens ons bezoek ontdekten we een exhibitie van Ann Veronica Janssens, een Brusselse kunstenares die zich vooral bezighoudt met licht en spektakel. Een stukje België in een vreemd land is altijd leuk! Janssens’ werk kan je nog bewonderen tot 13 januari 2019.

foto 7: het Finse eiland Suomenlinna

SUOMENLINNA

Het hoogtepunt van de reis: het eiland Suomenlinna. Voor de haven van Helsinki bevinden zich 6 eilanden, waarvan Suomenlinna er eentje is. Het eiland was vroeger een soort van fort, maar vandaag de dag wonen er ook echt mensen. Het eiland staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst, dat zegt genoeg over de waarde én hoe mooi het wel niet is. Wij waren er toen de zon net onder ging, prachtig!

foto 8: de inkomhal van Amos Rex

AMOS REX

Eén van de hoogtepunten in Helsinki: Amos Rex. Het museum staat momenteel in teken van TeamLab en is één groot lichtspektakel. Helaas is ook deze tentoonstelling maar te zien tot 8 januari 2019, nadien is het tijd voor iets nieuws. Amos Rex was ongelooflijk, foto’s geven niet weer hoe bijzonder dit museum is!

foto 9: de oude stad Porvoo

foto 10: Café Postres

PORVOO

Porvoo is de derde oudste stad in Finland en ligt niet ver van Helsinki, het was dus zeker een busrit van een uur waard. We kregen er een rondleiding en mochten genieten van de pittoreske winkeltjes. Tip: Café Postres serveert heerlijke lunch (think: avocado toast, terriyaki bowl…) en is helemaal Instagram-proof! Stiekem wil ik nog eens terug naar Porvoo tijdens de kerstperiode!

foto 11: warme chocolademelk for life <3

PAULIG CAFE

Nood aan iets warm wanneer je Helsinki bezoekt? Probeer de warme chocolademelk in Paulig Café! De koffie is er blijkbaar ook heerlijk (don’t like coffee, sorry) en het personeel is niet mis om naar te kijken.

foto 12: rendier eten in Sunn

EATING REINDEER

Om te eindigen: ja, ik heb rendier geproefd! Sorry Rudolf, maar dit was een must-have wanneer je in Helsinki bent. Om de week goed af te sluiten besloten we lekker te eten bij Sunn, een aanrader!

Genoeg tips om zelf eens een bezoekje te brengen aan de Finste hoofdstad!

#abigoesinternational

PS: Meer Fins beeldmateriaal vind je op Instagram (@abigaeldw)

Deze blogpost is in opdracht van Thomas More

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.